Zidanje dimnika – naložba, ki naj bi dosegla obstojnost hiše


Zidanje dimnika zahteva strokovna znanja, zato se dela ne lotevajte sami. Vrsto in velikost dimnika naj določi projektant. Včasih so bili vsi starejši dimniki zidani iz opeke in vsi večinoma pravokotne oblike. Danes pa se lahko zidanje dimnika izvede iz različnih sodobnih materialov in v različnih oblikah. Če se boste odločili za klasično zidanje dimnika, upoštevajte, da se stene sčasoma močno ogrejejo. Le materiali, ki so odporni na ogenj vam zagotavljajo požarno varnost. Na stenah vsakega dimnika se nabirajo saje in katran, zaradi katerih zlahka pride do samovžiga. Za požarno varnost so tako pomembni pravilna izvedba, izbira materiala in toplotna izolacija. Vsak nov dimnik mora biti sanitarno neoporečen in plinotesen, da nevarni plini ne uhajajo v bivalne dele objekta.

Pozidava dimnikov mora biti dobro načrtovan processlika---dimnik_ekoker

V prvi fazi je treba določiti primeren centralni dimnik – zidanje oziroma pozidava dimnika pride na vrsto šele na koncu. V kolikor boste imeli v objektu centralni dimnik, zidanje ne sme biti izvedeno nestrokovno, saj se bodo hitro pojavili dodatni stroški za sanacijo. Pozidava dimnikov je potrebna tudi v vseh primerih modernizacije kurilne naprave ali izbire sodobnejše vrste goriva. Predvsem zamenjava trdnih goriv s tekočimi ali plinastimi terja prilagoditev dimnika, posledično pa torej tudi pozidavo dimnika. Določene energetsko učinkovite kurilne naprave imajo specifične zahteve, ki jih klasični zidani dimnik ne more izpolniti. Težave nastopijo zaradi nižjih temperatur dimnih plinov in visoko stopnjo kondenzacije vlage, ki skupaj s kislinami razjedajo zidani dimnik. Nizka temperatura plinov, slaba izolacija in velika masa dimnika so razlog za zmanjševanje vleka in oteženo delovanje kurilne naprave. Za zidanje dimnika in pozidavo dimnikov zato zadolžite certificirane izvajalce.

Kdaj izbrati dvojni zidani dimnik?

Dvojni zidani dimnik pride v poštev takrat, kadar želite uporabo dveh različnih peči, kot na primer kamin in peč za centralno gretje.
Slovenski dimnik – cene in kvaliteta, ki jim ne gre oporekati
Danes so na voljo številni sodobni, domači in tuji dimniki. Zidani klasični dimniki so bolj ali manj preteklost, saj se za zidanje dimnika vse bolj uporabljajo Inox ali rostfrei dimniki, šamotni ali kovinski, montažni dimniki, ter drugi sodobni dimniki. Zidanje dimnika oziroma odločitev za celovit slovenski dimniški sistem Ekoker omogoča izbiro enojnega dimnika z zračnikom ali brez, kakor tudi dvojnega dimnika z zračnikom ali brez. Življenjska doba je lahko tudi daljša od 30 let. Ekoker so slovenski dimniki – cene, skupaj z izračuni, najdete na povezavi www.ogm-bi.si.