Gradnja dimnika zahteva premišljeno načrtovanje


Gradnja dimnikaGradnja oz. izdelava dimnika je zahtevno delo, ki ga je treba načrtovati, še preden začnete z gradnjo hiše. Dimnik je namreč izredno občutljiv sistem in v primeru, da gradnja dimnika ni narejena v skladu s stroko, lahko to povzroči veliko škode. Celo ogrozi lahko človeško zdravje in življenja. Zato mora vse potekati v skladu z najvišjimi standardi in vključevati le vrhunske materiale. Le tako bo vaš dimnik zdržal dolgo, predvsem pa deloval varno. Šamotni dimnik oziroma keramični dimnik predstavlja  najboljšo rešitev za novogradnje, saj izpolnjuje vse zahteve sodobne gradnje in ogrevanja. Tako gradnja kot montaža dimnika je enostavna in hitra.

Pravilna gradnja oz. izdelava dimnika predstavlja temelj nemotenega in učinkovitega delovanja ogrevalnega sistema, zato ni odveč, če se pri tem posvetujemo s strokovnjakom. Sicer bomo imeli s kasnejšo sanacijo visoke stroške, da na to, koliko časa nam bo to vzelo niti ne pomislimo.

Velikost in vrsto dimnika se določi že v projektantskem načrtu. Ta je odvisna od cele vrste dejavnikov, kot so na primer lokacija kurilne peči v hiši, višina stavbe, način ogrevanja, toplotna moč kurilnega kotla, izkoristek kotla in vrsta kurilne naprave.

Gradnja oz. izdelava dimnika se mora osredotočiti tudi na to, da mora visoka dimniška konstrukcija več desetletij kljubovati ne samo visokim temperaturam, vlagi in agresivnim snovem, ampak tudi neugodnim klimatskim razmeram kot je veter, padavine in nizke temperature.

Sanacija dimnika – star in dotrajan dimnik je lahko izredno nevaren

Obnova ali sanacija dimnika je nujna, kadar je star dimnik že tako dotrajan, da obstaja nevarnost uhajanja plinov, ali pa so poškodbe tako hude, da obstaja možnost porušitve. Prav tako je obnova potrebna, če dimnik ne ustreza več standardom za odvajanje plinov nove kurilne naprave. Sanacija dimnika je nujno potrebna tudi ob prehodu na plinasto gorivo, saj mora pred priključitvijo naprave na plinovod investitor pridobiti soglasje dimnikarjev z dokazilom o ustreznosti obstoječega dimnika.

Najbolj pogost način sanacije je vgradnja keramične dimniške cevi v dimnik. Takšna sanacija dimnika je hitra in enostavna, predvsem pa cenovno ugodna. Je pa vgradnja keramične dimniške cevi možna samo v primeru, da poškodbe niso preobsežne oziroma da dimnik ni preveč dotrajan. Če so poškodbe resnejše, je treba star dimnik porušiti, na njegovo mesto pa postaviti novega.

OGM-BI d.o.o. – vaš strokovnjak za dimnike in dimniške sisteme. Gradnja oz. izdelava bo opravljena strokovno, hitro in zanesljivo. Obiščite nas.