Dimnik – velikost in vrsto naj določi strokovnjak!


Dimnik izberite s pomočjo strokovnjaka. Tehnični predpisi, evropski standardi in veljavna slovenska zakonodaja določajo, da mora vsak lastnih objekta zagotoviti redno pregledovanje in vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov.

Kaj vse mora zagotavljati vaš nov dimnik?

Zidanje dimnika ni preprost postopek, ki bi ga obvladal vsak zidar. Dimnik je potrebno izbrati glede na vrsto kurilne naprave in goriva. Lokacija dimnika je odvisna od položaja kurilnice v objektu, od višine in položaja dimnika, naklona strehe ipd. Najbolje je, če je dimnik postavljen v notranjosti objekta, zaradi manjšega vpliva atmosferskih sprememb. Kadar to ni možno, je lahko rešitev izbira celovite slovenske dimniške rešitve Ekoker, ki je primerna tudi za postavitev zunaj objekta. Vsi deli tega dimniškega sistema so izdelani iz vrhunskih materialov in stoodstotno odporni na vse zunanje vplive. Prednost tega sistema pa je tudi preprosta in hitra montaža. Ekoker slovenski dimnik: cene in prednosti si oglejte na povezavi ogm-bi.si.

Dimenzije in premer dimnika

Premer dimnika se določi računalniško in je odvisen od vrste goriva, toplotne moči kurilne naprave, izstopno temperaturo plinov in višino dimnika.

Kakšna je najboljša izolacija za dimnik?

Za zmanjšanje vplivov zunanjih temperatur, kondenzacije dimnih plinov in za požarno varnost, je ključna tudi dobra izolacija za dimnik. Za izolacijo se lahko uporabi pločevinasta izolacijska plošča, izolacija na bazi kamene ali keramične volne, sintetičnega kavčuka ali poliuretanske pene. Odgovorno izbrana izolacija za dimnik zagotovi vašo varnost in za varnost objekta.

Pločevinasti dimniki so boljši in poceni dimniki

Masa pločevinastega dimnika je manjša, ogrevanje je hitrejše, plinotesnost in nepropustnost vlage pa višja. V primeru sanacije je izvedba le-te lažja in hitrejša. Seveda je tudi pri teh dimnikih potrebna kvalitetna izolacija za dimnik. Izbira takšnega dimnika je najbolj primerna za ogrevanje s plinom ali kurilnim oljem. Ekonomična, cenovno ugodna rešitev so Inox enoslojni vgradni dimniki, ali pa dvoslojni oziroma trislojni, samostoječi poceni dimniki iz nerjaveče pločevine ali aluminija. Pri trislojni različici dodatna izolacija za dimnik ni potrebna.

Kako pogosto je potrebno čistiti dimnik?

Za čiščenje ogrevalnega sistema poskrbijo pristojne dimnikarske službe. V kolikor kurimo na trdna in tekoča goriva, je priporočljivo dimnik očistiti enkrat na mesec, pri plinastih gorivih pa vsaj dvakrat na ogrevalno sezono. Zavarujte se pred dimniškimi požari, pred uhajanjem nevarnih plinov,ter poskrbite za bolj učinkovito rabo energije in manjše onesnaževanje okolja tudi z redno očiščenimi dimniki. Cena čiščenja dimnika in drugih dimnikarskih storitev je v Sloveniji določena na državni ravni in je zato povsod enaka.

Eko dimnik - slovenski