Kako se lotiti pravilne izbire dimnika za potrebe našega doma?


Dan danes na trgu obstaja veliko število različnih dimnikov med katerimi lahko stranke izbirajo. Pred odločitvijo o vrsti dimnika pa se je dobro pozanimati o njegovih lastnostih, predvsem pa je potrebno poznati vse lastne potrebe, saj bomo samo s poznavanjem le-teh in s poznavanjem ponudbe, ki je na trgu, izbrali dimnik, ki bo pravšnji za nas in naše stanovanje.

Zidanje dimnika

Najprej se je potrebno odločiti za tip dimnika, ki ga bomo kupili. Vemo, da v grobem obstajata dve izvedbi dimnika. Prvi je zidani dimnik, ki ga poznamo že desetletja. Zidani dimnik je izdelan iz gline in peskov, ki so žgani na visoki temperaturi, zato ga lahko imenujemo tudi šamotni oz. keramični dimnik. Ta vrsta dimnika je primerna predvsem za novogradnje. Drug tip dimnika je montažni dimniški sistem, sestavljen iz nerjavnih cevi in izolacijo, ki ga imenujemo tudi inox dimnik. Montažni dimniški sistem se uporablja tako pri sanacijah ali novogradnjah in predstavlja modernejšo izvedbo dimnika.

Pred naročilom dimnika je potrebno razmisliti tudi o načinu njegove montaže, ki je pogojena s samim tipom dimniškega sistema. Montažo v grobem ločimo na talno in na stensko montažo. Zidani dimniki so težki in jih moramo naslanjati na betonske plošče in zidane stene. Pri preboju na strehi je prav tako potrebna uporaba posebnih statičnih podpor. V kolikor pa govorimo o sanaciji dimnika na starejši gradnji in ne želimo montaže na tla, moramo izbrati montažni dimnik, ki je veliko lažji in omogoča stensko montažo.

Ena izmed najbolj pomembnih lastnosti dimnika je njegov presek. Premer dimniške cevi je potrebno določiti glede na kurilno napravo, ki jo uporabljamo. Če bomo na dimnik priklapljali kamin, se preseki gibljejo med 180 in 220 mm, v primeru peči na olje pa med 140 in 160 mm, pri čemer je seveda vse odvisno od priklopne moči naprave. Vidimo lahko tudi, da je pri namestitvi dimnika izjemno pomemben tip kurilne naprave, ki jo imamo doma oz. s katero ogrevamo prostore. Pri izbiri dimnika moramo vedeti, na kaj se bomo greli, dejstvo pa je, da sodobni montažni dimniki zmorejo večino vrste energentov.

Nepogrešljiva komponenta dimnika pa je tudi njegova višina. Višina dimnika je dejavnik, ki bo vplival na ceno, zato je dobro, da ga poznamo, ko bomo izvajalca prosili za ponudbo. Velja pravilo, da mora biti dimnik vsaj 1m nad strešno kritino. To razdaljo določimo tako, da poševnino strehe postavimo vzporedno 1m vstran.

Zakaj je čiščenje dimnika pri redno uporabi peči tako zelo pomembno?

Pri redni uporabi peči pa je izjemno pomembno tudi čiščenje dimnika. Kako pogosto bomo morali očistiti dimnik je seveda odvisno od več dejavnikov, med katerimi so najpomembnejši:

  • pogostost uporabe peči oz. kamina;
  • vrste uporabljenega goriva;
  • kakovost in raznolikost goriva.

Sanacija dimnika

Ker je čiščenje dimnika relativno nevarno opravilo, hkrati s tem pa je nujno potrebno, da je delo opravljeno natančno in profesionalno, je dobro, da omenjeno delo prepustimo strokovnjakom, ki bodo čiščenje opravili namesto nas, mi pa bomo lahko mirno ogrevali svoje stanovanje še naprej. Z različnimi podjetji se lahko dogovorimo za čiščenje dimnika, ko nam to ustreza, je pa vsaj pregled dimnika nujen tudi po zakonu, zato je dimnikarju nujno potrebno omogočiti vstop v stanovanje z namenom pregleda dimnika oz. dimniškega sistema.

Kakovostni dimniki z dolgo življenjsko dobo

Z izdelavo dimnikov oz. zidanjem dimnikov pa se ukvarjamo tudi v podjetju OGM. Ponujamo tako celotne dimniške sisteme kot tudi šamotne dimnike. Dimniški sistem EKOKER je slovenski proizvod, izdelan na podlagi dolgoletnih izkušenj in znanj s področja ognjevzdržnih materialov, v skladu z vsemi mednarodnimi standardi s področja ognjevzdržnih materialov. Vse komponente so izdelane iz vrhunskih materialov, ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo dimniškega sistema. Poleg tega pa se lahko omenjeni sistem pohvali tudi s hitro in enostavno montažo. Sistem vsebuje gradnjo enojnega dimnika z ali brez zračnika ter dvojni dimnik z ali brez zračnika. Oblike izolacijskih plošč so prilagojene različnim premerom dimniških cevi, s čimer se zagotavlja visoka toplotna upornost dimnika. Dimniški plašči so izdelani iz lahkega betona, kar omogoča lahko rokovanje in montažo. Plašči so opremljeni z armaturnimi kanali za kvalitetno in obstojno gradnjo.

Šamotni izdelki za izdelavo šamotnih dimnikov

V podjetju OGM pa ponujamo tudi šamotne izdelke za zidanje šamotnega dimnika. Naš program šamotnih opek obsega širok nabor industrijskih izdelkov primernih za različna področja visokotemperaturnih peči oz. kotlov. Visokokakovostni materiali opekam zagotavljajo obstojnost in dolgo življenjsko dobo.

Izdelava dimnikov

Svetujemo vam lahko tudi o tem, kdaj se je potrebno odločiti za sanacijo dimnika

V primeru dodatnih vprašanj smo vam dosegljivi tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem svetovali, seveda pa se lahko pri nas oglasite tudi osebno. V poslovalnici vam bomo svetovali o tem, kateri dimniški sistem je najprimernejši za vas in vaše potrebe.